Pedagogische Begeleiding Krimpenerwaard

Dieuwertje Meijer

Over Dieuwertje

Mijn naam is Dieuwertje Meijer, ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen van 9, 6 en 4 jaar. Na mijn studie HBO Pedagogiek ben ik begonnen als pedagogisch coach in de kinderopvang. Hier heb ik heel wat jaren waardevolle ervaring opgedaan. Ik ontwikkelde mijzelf steeds verder door diverse na-scholingen te volgen en het opzetten van nieuwe projecten en locaties binnen de kinderopvang. Na acht jaar besloot ik dat het tijd was om de kinderopvang achter mij te laten. Om mij te richten op de individuele begeleiding van kinderen en gezinnen, met het streven meer voor hen te kunnen betekenen dan alleen doorverwijzen naar andere voorzieningen. 

Scheiding

Elk kinderjaar is een kostbaar jaar omdat de ontwikkeling snel gaat. Uit onderzoek waarbij kinderen uit gescheiden gezinnen vergeleken werden met kinderen uit volledige gezinnen, is naar voren gekomen dat kinderen uit de eerste groep op de lange termijn meer problemen hebben. Tijdens een scheiding is er vaak sprake van heftige emoties die het lastig maken om goed om te gaan met de veranderingen waar men mee te maken krijgt en het begeleiden van de kinderen daarbij. Al tijdens mijn studie had het onderwerp scheiding en de gevolgen ervan voor kinderen mijn aandacht. Omdat het werken met scheidingsgezinnen intensief is maar deze doelgroep mij wel nauw aan het hart ligt heb ik besloten om dit naast het werken met (hoog)begaafde kinderen te doen.  Als aanvulling op de individuele begeleiding van kinderen en gezinnen ben ik ook gecertificeerd trainer van !JES Het Brugproject. 

Hoogbegaafdheid

Zelf heb ik ervaren hoe lastig het kan zijn voor een hoogbegaafd kind in het regulier onderwijs. En hoe het is als ouder om de juiste ondersteuning te organiseren voor je kind. Het is een doelgroep waarvan de problematiek nog altijd wordt onderschat. Het vooroordeel dat ouders gewoon graag willen dat hun kind bijzonder is, maakt de drempel om hier over te praten hoog. Maar als ouder toezien hoe je kind steeds ongelukkiger wordt is geen optie en daarom vind ik het belangrijk om me voor deze doelgroep in te zetten. Als ervaringsdeskundige en professional.

Ik ben mezelf gaan verdiepen in de doelgroep hoogbegaafde kinderen en heb kenniscollege's gevolgd bij Novilo, waaronder de 7 uitdagingen van hoogbegaafde kinderen in het onderwijs en hoogbegaafdheid en autisme. Tegelijkertijd kon ik meelopen met een zelfstandig talentbegeleider in het werkveld. Toen heb ik besloten om als zelfstandige aan de slag te gaan. Sindsdien begeleid ik kinderen individueel en werk ik samen met hen aan hun persoonlijke uitdagingen. Ook ondersteun ik regelmatig plusklassen op basisscholen en geef ik mindset-trainingen in samenwerking met Nanda Ponsteen van Natuurlijke Uitdaging. In september 2019 heb ik het congres Growth Mindsets met Carol Dweck bijgewoond, een bijzonder inspirerende dag. Carol S. Dweck is een psychologe en één van de belangrijkste onderzoekers ter wereld op het gebied van motivatie. Zij heeft heel veel onderzoek gedaan op scholen en daarmee aangetoond dat het uitmaakt welke mindset je hebt als je iets wil bereiken. Klik hier voor meer informatie over Carol Dweck en de Mindsettheorie. In november 2019 heb ik de conferentie van SLO; Begaafdheid, creativiteit & talentontwikkeling bijgewoond.